Sposób przygotowania

Ciasto: Jajka, umyj oddziel białek a od żółtek. 8 białek ubij na sztywną pianę, dodaj cukier oraz 3 żółtka i nadal ubijaj. Mąkę przesiej przez sito, dodaj do masy jajecznej razem z proszkiem do pieczenia. Mieszaj dłuższą chwilę. Blachę wyłóż pergaminem, wylej ciasto. Piecz 15 minut w temp. 200 stopni. Po tym czasie wyjmij, przykryj ściereczką, zwiń w rulon i odstaw do ostygnięcia.
Krem: 5 żółtek ubijaj kilka minut z cukrem i cukrem waniliowym, aż powstanie jasny i gładki kogel-mogel. Masło utrzyj. Orzechy zmielone zalej 1/2 szklanki wrzącego mleka, wymieszaj i odstaw do ostygnięcia. Do masła dodaj orzechy razem z mlekiem, wszystko dokładnie utrzyj. Następnie dodaj kogel-mogel, nadal ucieraj, aż powstanie krem i wstaw do lodówki.
Ciasto wyjmij z lodówki, usuń ściereczkę. Banany obierz, ułóż jeden za drugim wzdłuż ciasta, przykryj połową kremu. Zwiń ciasto w roladę. Wierzch posmaruj kremem, udekoruj orzechami i plasterkami bananów. Wstaw na godzinę do lodówki.

Komentarze

  • 0
    no-image
    Opublikowano

    calliope

    rewelacja :)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !