Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Żurek na wędzonce

0.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki
1/2 szt
wędzony boczek
300 gram
cebula
2 szt
włoszczyzna mrożona
200 gram
zakwas na żur
1/2 litra
grzybki w occie
1/2 słoiczka
gęsta śmietana
1 szkl
sól
do smaku
Sklep Prymat
pieprz
do smaku
Sklep Prymat
cukier
do smaku
majeranek
2 łyżki
Sklep Prymat
czosnek
3 ząbki

Przepis i sposób przygotowania na: Żurek na wędzonce

W garnku zagotować 3/4 litra wody. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę - wrzucić do gotującej się i osolonej wody. Gotować pod przykryciem 10 minut. Boczek pokroić w paski i zesmażyć na złoty kolor w odrobinie oleju. Cebulę obrać i drobno posiekać - dodac do smażonego boczku i smażyć razem przez 3 minuty - przełożyć do garnka z ziemniakami. Dodać mrożoną włoszczyznę i gotować na małym ogniu pod przykryciem 10 minut. Wlej zakwas i wymieszaj dobrze. Grzybki osączyć z zalewy, jeżeli są to większe sztuki to pokrój na połówki i dodaj do zupy. Śmietanę rozprowadź w żurku i gotuj jeszcze 3 minuty. Gotowy żurek doprawić jeszcze do smaku solą, pieprzem i cukrem. Dodaj też majeranek i przeciśnięty czosnek.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

eliza135 11.11.2012 20:09
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak