Przepis i sposób przygotowania na: Ciasteczka z jabłkami i żurawiną
1. Biały twaróg półtłusty zmielić w maszynce do mięsa. Mąkę przesiać z solą, dodać ser, miękkie masło, olejek z prawdziwą wanilią i jajko.
2. Zagnieść całość na elastyczne ciasto. Zawinąć je w folię spożywczą i odłożyć na 1 godzinę do lodówki.
3. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce. Posypać je 3-4 łyżkami cukru trzcinowego i cynamonem. Dodać posiekaną suszoną żurawinę, mąkę ziemniaczaną i wymieszać.
4. Schłodzone ciasto podzielić na 4 części. Każdą rozwałkować na grubość ok. 2-3 mm i za pomocą dużej filiżanki wyciąć koła. Na środku każdego ułożyć porcję nadzienia owocowego (około 1 łyżeczki), zlepić brzegi, zbierając je do góry i tworząc kształt mieszka/sakiewki, i ściskając mocno.
5. Białko roztrzepać, dodając 1 łyżkę zimnej wody. Posmarować ciastka z wierzchu przy pomocy pędzelka i posypać obficie cukrem trzcinowym. Następnie ułożyć je w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
6. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec około 15 minut, aż ciastka ładnie się zrumienią.