Sposób przygotowania

Przygotowanie ciasta:
- Mąkę, wymieszać z budyniem i proszkiem do pieczenia
- Oddzielić białka od żółtek
- Ubić żółtka z połową cukru (do białości)
- Ubić białka na sztywno, tak by pozostał ślad po nożu.
- Dodawać pomału drugą połowę cukru i dalej ubijać aż masa stanie się błyszcząca.
- Pomału dodawać do białek masę, żółtkową i dalej ubijać
- gdy masy się dobrze połącz dodawać pomału składniki suche. i delikatnie to wymieszać.
- Puszystą masę wylać do wcześniej przygotowanej miski( formy) (posmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą)
Piec ok 60 min. w temperaturze 160-170 stopni, suchość sprawdzić patyczkiem. Gdy już ciasto będzie upieczone, zostawić je na ok 10 min w wyłączonym piekarniku
.
Później delikatnie wyjąć z miski i wystudzić na kratce.
Przekroić na 4 blaty.
Ciasto jest dobrze upiec dzień wcześniej, wtedy lepiej się kroi.
Przygotowanie masy budyniowej:
Z 0,5l mleka odlać jedną szklankę, a resztę mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. W tej 1 szkl. mleka rozmieszać obie mąki. Wlać do gotującego się mleka
z cukrem. pogotować kilka minut, ciągle mieszając. Taki budyń odstawić do ostygnięcia. Kiedy budyń jest już zimny, ucieramy mikserem masło Do dobrze utartego masła dodajemy po łyżce zimny budyń. Musimy zawsze pamiętać, by masło i budyń w chwili łączenia miały taką samą temperaturę.


Przygotowanie masy twarożkowej
żelatynę wymieszać z kilkoma łyżkami gorącej wody i zostawić na kilka minut do napęcznienia. Później zamieszać i doprowadzić do rozpuszczenia. Twaróg i cukier wymieszać. Do jeszcze ciepłej żelatyny dodać łyżkę masy twarogowej i dobrze wymieszać, i całość połączyć z resztą masy twarogowej Ubić śmietanę na sztywno i dodać do masy. Brzoskwinie osączyć i drobno pokroić i dołożyć do masy sśmetanowo-twarogowej.

Przełożenie ciasta wygląda tak:
Naponczowane ciasto- masa twarogowa - n.ciasto-galaretka- n. ciasto- masa budyniowa. Tej nie nakładam wszystkiej, tylko gdzieś 1/3 zostawiam do wysmarowania całego ciasta.

Dekorujemy właściwie w dowolny sposób. Wedle gustu dziecka, dla którego to robimy.
Masę cukrową robiłam na dwa razy, pierwsza porcja poszła na pokrycie całego ciasta i gorset, a druga to falbany (tu zamiast wody użyłam soku z jagód)
Lalka wbita w udekorowane ciasto to oryginalna Barbie, wcześniej umyta i owinięta folią spożywczą.

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    Emilia22

    pięknie wygląda!
  • 1
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    szkoda że nie ma zdjęcia ale przepis fajny

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !