Sposób przygotowania

Pomidory pokroić w niewielką kostkę. Włożyć je do garnka z grubym dnem. Dodać sok wyciśnięty z cytryny i trochę cukru. Gotować na niewielkim ogniu. Jak zmiękną (po około 2 godzinach), zrobią się już takiej bardziej żółte wtedy dodać nalezy resztę cukru. Zdjąć z ognia, aby odparowały. Kiedy ostygną znów pogotować około godzinki. Najlepiej przez 2 dni po jakiejś godzince, bo konfitura musi zgęstnieć przez odparowanie wody zawartej w pomidorach. Gotowy dżem nałożyć do wyparzonych suchych słoików, zakręcić i postawić do góry dnem. Można zapasteryzować ok. 15 min. dla pewności, aby słoiki \'chyciły\'.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    pacpaw

    pomidor zielony to chodzi o pomidory niedojrzałe czy jakaś inna odmiana?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !