Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

sernik z makiem

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka
1 i 1/2 szklanki
masło
6 łyżek
cukier
2 łyżki
żółtko jajek
1
masa makowa: mielony mak
20 dag
mleko
1/2 szklanki
masło
2 łyżeczki
wiśnie
1 słoik
cukier
5 łyżek
masło
5 łyżek
jaja
2
budyń
1 torebka
sok z cytryny
1 łyżka
masa
50 dag
twaróg
50 (chudy)

Przepis i sposób przygotowania na: sernik z makiem

zagnieść mąkę z tłuszczem, cukre i żółtkiem oraz szczyptą solina gładkie ciasto. wstawić do lodówki na 30 minut. zagotować mleko, wsypać mielony mak i cukier, dodać tłuszcz stale mieszając odstawić masę makową do przestygnięcia. utrzeć tłuszczz cukrem na puszystą masę dodać jajka, potem twaróg , budyń w proszku, skórę z cytryny. odsączyć wiśnie na sitku. nasmarować tortownicę. rozwałkować ciasto włożyć w formę aby brzeg miał 4 cm wysokości. równomiernie posmarować ciasto masą makową. ułożyć odsączone wiśnie przykryć masą twarogową i wyrównać powierzchnie. piec ok godzinki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

iknbozka 06.03.2012 09:43
mniam
Krzysztof42 20.11.2011 14:36
smaczny
tomek18 24.10.2011 08:21
uwielbiam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak