Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto stracciatella z truskawkami
500g sera marcarpone
250g twarogu 3- krotnie zmielonego z wiaderka lub twarożku śmietankowego (u mnie Quark)
1 opakowanie cukru waniliowego
80g cukru
4 łyżki soku pomarańczowego
300g słodkiej śmietany 30%
Dodatkowo:
2 czekolady gorzkie + trochę do posypania
Około 1 ½ kg truskawek
200- 300g słodkiej śmietany 30%
Sposób przygotowania:
2 czekolady pokroić na małe kawałeczki.
Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając dodać stopniowo cukier. Na końcu dodać po jednym żółtku.
W miseczce wymieszać obie mąki z proszkiem do pieczenia. Przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. Dodać wodę. Na końcu dodać kawałki z jednej czekolady. Delikatnie wymieszać.
Formę prostokątną o wymiarach około 35x24cm wysmarować masłem lub margaryną i posypać bułką tartą.
Gotowe ciasto przełożyć do formy i piec w nagrzanym piekarniku 20-25 min w temperaturze 200 °C. Biszkopt po upieczeniu ostudzić i przeciąć na pół.
Truskawki oczyścić, umyć i osuszyć.
Mascarpone, twaróg, cukier, cukier waniliowy i sok pomarańczowy wymieszać mikserem, aż cukier się rozpuści. Na końcu dodać kawałki drugiej czekolady.
Osobno ubić 300g śmietany i dodać do sera. Delikatnie wymieszać.
Dolny spód ciasta włożyć do formy. Wyłożyć 1/3 kremu. Na kremie ułożyć truskawki rządkami (Można ułożyć truskawki jak ja, czyli jedna truskawka szpicem do góry, druga szpicem do dołu lub wszystkie szpicami do góry). Na truskawki wyłożyć resztę kremu. Przykryć drugą połową ciasta.
300g śmietany ubić i wyłożyć na cieście. Posypać czekoladą.