Sposób przygotowania

Pierniczki zmiksowałam w blenderze - ale nie na zupełny pył. Dodałam stopionego masła, wymieszałam i wysypałam do tortownicy. Trzeba masę dobrze ugnieść i docisnąć do tortownicy. Warstwa ciastek nie może być za gruba. Następnie wstawiłam wszystko do lodówki na jakieś 30-40 minut.

W tym czasie przygotowałam masę serową.:

Twaróg utarłam w mikserze (kupiłam mielony), dodałam cukier oraz szczyptę soli i utarłam z serem. Następnie stopniowo dodałam jajka - dobrze wymieszałam, tak by nie było grudek. Na koniec dodałam ekstraktu waniliowego - wymieszałam i masę przelałam na ciastka w tortownicy.

Sernik wstawiłam do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni C na około 45 minut.

Wierzch sernika posmarowałam dżemem truskawkowym i wstawiłam na 10 minut do piekarnika - pod górną grzałkę, tak by się podpiekło. Ale generalnie nie trzeba. Można sernik posypać cukrem z cynamonem albo posypać wiórkami czekolady. Można też posmarować - po przestygnięciu - roztopioną czekoladą.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !