Przepis i sposób przygotowania na: Tort Pupila
margarynę utrzeć z cukrem pudrem, dodając po 1 żółtku, cukier waniliowy, mąkę z proszkiem i amoniakiem, kakao. Na końcu dodać pianę z białek. Wymieszać. Ciasto podzielić na 4 części. Każde piec osobno ok. 25 min.
Krem czekoladowy:
jajka ubić z cukrem na parze. Masło zmiksować, powoli wlać jajka, połączyć z masłem czekoladowym.
Masa cukrowa:
żelatynę zalać zimną wodą i odstawić na 5 min. Cukier puder przesiać. Rozpuścić żelatynę w kompieli wodnej i dodać glukozę. Uważać by nie zagotować. Zdjąć z kąpieli i dodać olejek śmietankowy. Następnie wsypać cukier puder i wymieszać gdy zacznie twardnieć wyrobić masę z dodatkiem kilku kropel brązowego barwnika. Przełożyć na stół i rozwałkować masę jak ciasto na makaron. Pokroić na niewielkie prostokąty i przepuścić przez maszynkę do robienia makaronu. Z tak uformowanych nitek można pormować pieska. Ważne by masę zrobić na końcu, gdyż nitki po zastygnięciu mogłyby pokruszyć się.
Składanie pieska:
3 placki przełożyć kremem czekoladowym. Wycinamy łapy i ogon. Z ostatniego ciasta formujemy głowę i kawałek ogona. W miejscu gdzie ma być głowa smarujemy warstwa kremu, kładziemy wycięte kółko, które będzie szyją i dalej krem. W dalszej kolejności na cieście wykrawamy 2 razy pyszczek z uszami, jeden kawałek kładziemy na krem, górę smarujemy, nakładamy drugi kawałek ciasta, smarujemy kremem. Następnie wycinamy czubek głowy piecka i nakładamy na górę. Można do tego użyć także cząstek ciasta, tak samo z formowaniem ogona. Żeby cała głowa dobrze trzymała się wbijamy od góry jedną długą wykałaczkę. Całe ciasto smarujemy pozostałym kremem. Od razu nakładamy nitki z masy cukrowej. Bardzo łatwo przyklejają się do kremu. Z kawałków czekolady formujemy oczy i nosek. Świetnie do tego nadał się mikołaj z czekolady. Zdobimy pieska kokardą i papierowym języczkiem. Całość chłodzimy w lodówce. Taki tort waży 3 kg.