Sposób przygotowania

Drożdże rozpuścić w mleku, posypać mąką. Odstawić na 30 min. do wyrośnięcia. Żółtka z jajka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Masło rozpuścić. Mąkę posolić, dodać do niej wyrośnięte drożdże, utarte jajka i śmietanę. Ciasto wyrobić bardzo dokładnie, powinno odstawać od rąk. Pod koniec wyrabiania wlać roztopione masło i dodać bakalie. Ciasto włożyć do wysmarowanej tłuszczem formy i odstawić do wyrośnięcia.
Piec ok. 40 min. w 180 st. Po wyjęciu babki z formy, lekko ciepłą można polukrować oraz posypać rodzynkami i krojoną skórką z pomarańczy.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !