Sposób przygotowania

Kawa po wiedeńsku, według Polaków, to kawa, którą parzy się w garnuszku podgotowując trzykrotnie do zawrzenia. Ja mam na to inny sposób. Można uznać, że jest podobny, ale przy użyciu innych narzędzi.
Do filiżanki wsypujemy łyżeczkę mielonej kawy. Zalewamy wrzątkiem i od razu wstawiamy do mikrofali. Teraz część najtrudniejsza. Musimy włączyć mikrofalówkę i obserwować cały czas, aż kawa zacznie się podnosić. Wtedy wyłączamy urządzenie. Tak robimy trzykrotnie. Trzeba jednak uważać, bo kawa w mikrofalówce lubi wykipieć.
Po takim parzeniu kawa jest dużo smaczniejsza niż tylko zwyczajnie zalana wrzątkiem. Możemy rozbić mlekiem i dodać cukru dla smaku - co kto lubi.
Smacznego!

Komentarze

  • 1
    no-image
    Opublikowano

    mirosława4

    ciekawe
  • 0
    original
    Opublikowano

    manaika

    hmmm ciekawe, kawa z mikrofalówki:)
  • 0
    original
    Opublikowano

    przejs

    ciekawostka
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Adamorek

    prosta
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    kaska14665@wp.pl

    spróbuję ;)
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Miki

    mniam
  • 0
    original
    Opublikowano

    ilka_86

    brzmi super

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !