Sposób przygotowania

Jabłka umyć, obrać, wydrążyć gniazda nasienne. Oczyszczone owoce bezpośrednio po obraniu wkładać do wody zakwaszonej kwaskiem cytrynowym, aby nie ściemniały. Skórki i gniazda nasienne zalać wodą i gotować około 20 minut z dodatkiem pokrojonej w plasterki cytryny. Ugotowany wywar odcedzić, połączyć z cukrem i gotować do momentu aż stanie się klarowny. Wówczas do wrzątku dodać pokrojone w cząstki jabłka, gotować tak długo, aż pojawią się oznaki krzepliwości. Gotowy dżem wkładać do przygotowanych słoików. Zamknąć słoje, ostudzić.

Komentarze

  • 2
    zdjecie0618_fit-800-600
    Opublikowano

    Margo1

    DAWNO TEMU ROBIŁAM
  • 1
    original
    Opublikowano

    Norgiusz

    oj,juz nie pamietam kiedy robilam...
  • 1
    original
    Opublikowano

    olkaaa

    extra
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    zuzanna_z

    smaczne
  • 1
    original
    Opublikowano

    Motorek

    uwielbiam swojskie dżemy

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !