Sposób przygotowania

Masło ucieramy na pianę z cukrem.
Dodajemy do utartej masy po 1 żółtku (5szt).
Mąki łączymy ze sobą, dodajemy proszek do pieczenia i przesiewamy.
Przesiane mąki dodajemy do utartego masła z żółtkami i mieszamy.
Białka - 4 szt ubijamy na sztywną pianę z odrobiną soli.
Ubitą pianę dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy.
Ciasto rozdzielamy na pół lub na 3 części do jednej części dodajemy kakao lub czekoladę i mieszamy.
Blaszkę keksówkę smarujemy tłuszczem, obsypujemy tartą bułką.
Na przygotowaną blaszkę wykładamy ciemne ciasto, a na ciemne wlewamy jasne ciasto.
Ciasto możemy pozostawić tak jak wlewaliśmy do blaszki lub możemy je zamieszać spiralne patyczkiem tworząc pomieszany kolorowy wzorek.
Piekarnik nagrzewamy do 180 - 190 stopni i pieczemy ciasto około 40 - 50 minut.
Po upieczeniu możemy - ale niekoniecznie udekorować babkę cukrem pudrem, polewą czekoladową lub polukrować i posypać kolorowymi wiórkami kokosowymi.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !