Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Barszcz biały z twarogiem, kiełbasą i jajkiem

5.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

boczek wędzony
300 gram
woda
2 litry
zakwas do barszczu białego
1
czosnek
3 ząbki
kiełbasa biała
2
twaróg
1
sól
do smaku
Sklep Prymat
pieprz
do smaku
Sklep Prymat
ziele angielskie
do smaku
Sklep Prymat
śmietana 18-procentowa
3 łyżki
majeranek
do smaku
Sklep Prymat
jajko ugotowane na twardo
3

Przepis i sposób przygotowania na: Barszcz biały z twarogiem, kiełbasą i jajkiem

Sporządź wywar z 2 litrów wody i boczku wędzonego. W wywarze gotujemy kiełbasę białą. Czosnek przeciskamy przez praskę. Podsmażamy na patelni i dodajemy do wywaru razem z gotowym zakwasem. Gotujemy około 20 minut. Dodajemy sól, pieprz, ziele angielskie i majeranek według uznania. Ściągamy zupę z ognia. Do szklanki wlewamy trochę zupy, dodajemy do niej 3 łyżki śmietany, mieszamy, wlewamy z powrotem do garnka i znów mieszamy.

Na talerzu kładziemy połówki jaj ugotowanych na twardo, pokrojoną na plasterki kiełbasę białą i rozgnieciony widelcem twaróg. Całość zalewamy barszczem białym. Dodatkowo można podawać z chlebem.

Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak