Przepis i sposób przygotowania na: Zupa strogonow przepis tradycyjny
- Zupa strogonow - przepis tradycyjny
- Zupę podawaj gorącą, posypaną posiekaną natką pietruszki.
- Można podawać z pieczywem lub grzankami.
- Możesz do zagęszczenie użyć także śmietany.
Przygotowanie mięsa:
- Mięso umyj i osusz, a następnie pokrój w cienkie paski.
- W dużym garnku rozgrzej olej i obsmaż mięso na złoty kolor. Wyjmij mięso i odstaw na bok.
Przygotowanie warzyw:
- Cebule obierz i pokrój w drobną kostkę.
- Papryki umyj, usuń gniazda nasienne i pokrój w paski.
- Pieczarki umyj i pokrój w plasterki.
- Kiszone ogórki pokrój w drobną kostkę.
- Czosnek obierz i drobno posiekaj - jeśli chcesz dodać max. 2-3 ząbki
Gotowanie zupy:
- Obsmażone mięso dodaj do wody i gotuj razem z zielem angielskim i liściem
- Gdy mięso będzie miękkie dodaj pokrojone warzywa.
- Gotuj całość do miękkości warzyw (pieczarek, papryki i cebuli (ok. 30 minut)
- Dodaj ogórki i koncentrat pomidorowy, a także przyprawy
Zagęszczanie zupy:
- W miseczce wymieszaj śmietanę z mąką, dodaj trochę gorącej zupy, aby zahartować śmietanę. Jeśli nie dodajesz śmietany po prosty wymieszaj mąkę z płynem z zupy.
- Wlej zahartowaną mieszankę, cały czas mieszając, aby uniknąć grudek.