Przepis i sposób przygotowania na: Babeczki marmurkowe
polewa czekoladowa mleczna 15 dag
cukier puder 3 łyzki
Jajka zmiksować z olejem i cukrem. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać bezpośrednio do masy, dodać mleko i orzechy, wymieszać. Połowę ciasta przełożyć do innej miseczki, dodać kakao, wymieszać. Foremki napełnić na przemian jasnym i ciemnym ciastem. Piec 20-25 minut w temp170-190stc. Przestudzić w foremkach, a następnie wyłożyć na deskę kuchenną. Pozostawić do ostygnięcia. Polewę połamać na mniejsze kawałki, stopić w kąpieli wodnej na małym ogniu, polać babeczki. Cukier puder przesiać, dolać tyle ciepłej wody, by powstała gęsta masa, dokładnie utrzeć. Gotowym lukrem namalować białą kratkę na zastygłej polewie.