Przepis i sposób przygotowania na: Rolada z boczku
Mięso rozciąć nożem wzdłuż włókien, aby powstał cienki, duży płat.
Czosnek obrać. 3 ząbki czosnku rozetrzeć z pieprzem i solą. Dodać wódkę, pokruszone liście laurowe i majeranek. Tak powstałą marynatą natrzeć boczek. Następnie mięso zwinąć w rulon i zawinąć w folię aluminiową. Przygotowany boczek schować do lodówki na noc.
Po tym czasie boczek rozwinąć i naciąć nożem tłustą stronę w kratkę. Śliwki pokroić w paski, wymieszać z rodzynkami, kaszą manną, 3 ząbkami czosnku i cząbrem. Wlać 4 łyżki gorącej wody i wymieszać. Tak przygotowany farsz rozsmarować na boczku, następnie ponownie ciasno zrolować i zwinąć nicią kuchenną.
Brytfannę posmarować olejem i włożyć przygotowaną roladę. Naczynie przykryć. Piec 20 minut w temperaturze 180 stopni. Wlać 1/3 szklanki gorącej wody. Piec dalej jeszcze 40 minut, polewając wytwarzającym się sosem.
Gdy boczek będzie miękki, zdjąć pokrywkę i podpiec na złoty kolor.