Przepis i sposób przygotowania na: Sernik z zieloną herbatą
Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia.
Masło roztopić z czekoladą i lekko masę przestudzić.
Przestudzoną masę miksować z cukrem, jajami, cukrem z wanilią, przesianą z proszkiem mąką i mielonymi orzechami niezbyt długo, tylko tyle, by składniki się połączyły.
Odłożyć około 13-15 łyżek masy, a pozostałą masę wyłożyć do przygotowanej wyłożonej papierem do pieczenia lub folią aluminiową blaszki o wymiarach 27 x 42 cm.
Wstawić do piekarnika i zapiekać około 12 - 15 minut do lekkiego zezłocenia się ciasta.
Mieloną herbatę - Matcha - zalać gorącą wodą i wymieszać na gładką jednolita masę.
Ser przełożyć do misy miksera, lub malaksera, miksować go około 3 - 4 minuty, a następnie dodawać do niego partiami - po 1 łyżce skondensowane mleko, gdy skończy nam się już mleko dodać rozrobioną herbatę.
Następnie dodawać po jednym - żółtka i całe jaja aż do całkowitego się ich wchłonięcia w masę serową.
Gotową masę przekładamy na podpieczone ciasto, wyrównać powierzchnię i rozłożyć na niej pozostawioną surową masę ciasta.
Jeśli masa serowa jest trochę rzadka, to pozostawione ciasto nakładamy na nią łyżeczką i wykałaczką lub widelcem robimy na powierzchni fale.
Wierzch blaszki nakrywamy folią aluminiową i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na około 30 minut.
Po tym czasie ściągamy folię i pieczemy jeszcze około 15 - 18 minut.
Po upieczeniu zostawiamy sernik w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami około 10 - 15 minut.
Sernik wyjmujemy blaszki całkiem wystudzony.