Sposób przygotowania

Jajka z cukrem ubić na puszystą pianę, dodać mąkę, amoniak i proszek do pieczenia. Wymieszać i zostawić na noc.

Następnego dnia dodać mąkę, herbatę matcha i zagnieść ciasto. Mąki dodać tyle, żeby ciasto nie kleiło się do stolnicy i dało się rozwałkować na cieniutkie placki (placki bardzo rosną w trakcie pieczenia !).

Rozwałkowane placki ponakłuwać widelcem i piec 5-6 minut w nagrzanym piekarniku (uważać, żeby nie przypiec za bardzo).

½ litra dobrej śmietany ubić, dodać do smaku cukier i cukier waniliowy. Do śmietany (lub jej części) można dodać herbatę matcha. Przekładać po 4 placki. Można po wierzchu posypać wiórkami startej czekolady.

Z porcji wychodzi 16 placków (tortownica średniej wielkości lub blacha prostokątna o zbliżonej powierzchni). Jak ktoś mniej cierpliwy, może zrobić 8 placków z połowy porcji.

Nadmiar nie zużytych placków można zawinąć w papier i przechowywać w suchym miejscu. Jak przyjdzie ochota na śmietanowca, ubić smietanę i przełożyć.

Do spożycia ciasto najlepsze na drugi dzień.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !