Muszelki ugotować według przepisu na opakowaniu. Odcedzić i ułożyć na tacce lub ściereczce, żeby obciekły i ostygły. Pokrojoną w kosteczkę cebulkę podsmażyć na oliwie z oliwek. Pieczarki, paprykę, marchewkę, pietruszkę zetrzeć na tarce na dużych oczkach lub pokroić na drobną kosteczkę. Dołożyć składniki na patelnię. Całość smażyć, aż woda odparuje. Poczekać, aż ostygnie. Posiekać bazylię, natkę pietruszki, oregano. Posiekaną zieleninę dodać wraz z tłustym serem białym do usmażonych warzyw. Całość dokładnie wymieszać, przyprawić Kucharkiem, czerwoną papryką słodką, pieprzem i solą do smaku.
Muszelki nadziać farszem. Koncentrat pomidorowy rozrobić z wodą, przyprawić i wlać do naczynia żaroodpornego, następnie ułożyć na nim nafaszerowane muszelki. Posypać muszle serem żółtym startym i przyprószyć papryką. Piec w temperaturze 170-180 stopni przez 20 minut.