Przepis i sposób przygotowania na: Naleśniki z \"ruskim\" nadzieniem
W tym czasie przygotowujemy nadzienie.
Słoninę i oba boczki kroimy w drobną kostkę i zasmażamy na patelni, następnie dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę i mięso.
Ser i wcześniej ugotowane ziemniaki (mogą być z obiadu z poprzedniego dnia) mielimy w malakserze lub mikserem.
Dodajemy do nich podsmażone i przestudzone składniki (jeśli wytopiło się zbyt dużo tłuszczu nie dodajemy go, lecz pozostawiamy).
Cały farsz dokładnie wyrabiamy, dodajemy majeranek lub oregano (wg upodobań), doprawiamy solą i pieprzem - nadzienie musi być pikantne.
Smażymy nasze \"ruskie\" naleśniki..(\"ruskie\" piszę w cudzysłowie, ponieważ prawdziwe ruskie to więcej ziemniaków i sama cebulka z tłuszczem), rozsmarowujemy na nich nadzienie, i składamy w trójkąty lub w ruloniki.
Układamy je w żaroodpornym naczyniu i podpiekamy w piekarniku na złoty kolor.
Jest to o wiele prostsza i mniej pracochłonna w wykonaniu wersja pierogów.
Danie to jest bardzo syte i smaczne.