Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Naleśniki z \"ruskim\" nadzieniem

5.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka
2 szkl
jaja
2 szt
mleko
150 ml
woda gazowana
150 ml
Przyprawa do pizzy i dań kuchni włoskiej Prymat
1 łyżeczka płaska
Sklep Prymat
ser biały twarogowy
500 g
ziemniaki ugotowane
0,75 - 1 kg
cebula
2 - 3 szt
boczek wędzony
150 g
mięso pieczone lub gotowane - resztki z obiadu (niekoniecznie)
100 - 150 g
słonina
100 g
boczek
150 surowy
oliwa
2- 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Naleśniki z \"ruskim\" nadzieniem

Składniki na ciasto dokładnie miksujemy i odstawiamy na pół godziny, żeby ciasto \"odpoczęło\".

W tym czasie przygotowujemy nadzienie.
Słoninę i oba boczki kroimy w drobną kostkę i zasmażamy na patelni, następnie dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę i mięso.

Ser i wcześniej ugotowane ziemniaki (mogą być z obiadu z poprzedniego dnia) mielimy w malakserze lub mikserem.
Dodajemy do nich podsmażone i przestudzone składniki (jeśli wytopiło się zbyt dużo tłuszczu nie dodajemy go, lecz pozostawiamy).

Cały farsz dokładnie wyrabiamy, dodajemy majeranek lub oregano (wg upodobań), doprawiamy solą i pieprzem - nadzienie musi być pikantne.

Smażymy nasze \"ruskie\" naleśniki..(\"ruskie\" piszę w cudzysłowie, ponieważ prawdziwe ruskie to więcej ziemniaków i sama cebulka z tłuszczem), rozsmarowujemy na nich nadzienie, i składamy w trójkąty lub w ruloniki.

Układamy je w żaroodpornym naczyniu i podpiekamy w piekarniku na złoty kolor.

Jest to o wiele prostsza i mniej pracochłonna w wykonaniu wersja pierogów.
Danie to jest bardzo syte i smaczne.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Pani Domu 22.10.2012 18:40
świetny pomysł
Pani Domu 22.10.2012 18:40
świetny pomysł
maryśka 03.09.2011 17:28
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak