Przepis i sposób przygotowania na: Lekki, puszysty suflet bananowy
Obieramy dwa banany średniej wielkości i kroimy na kawałeczki (tak, aby lepiej bylo zmiksować). Wkładamy je do robota dodajemy syrop z limetki i kokosa po łyżce, 4 żóltka i łyżkę z odmierzonego już cukru pudru. Miksujemy i przelewamy do miseczki.
Ubijamy pianę z 4 białek sztywną i lśniąca, stopniowo w międzyczasie dodając cukier puder.
Następnie 1 łyżkę piany dodajey do zmiksowanych bananów, aby lekko rozrzedzić, potem drugą, a nastepnie całą pianę, i lekko mieszamy, wbijając jak najwięcej powietrza. Ma być to konsystencji musu.
Przekładamy do miseczek żarodpornych, aby utrzyały temperaturę po wyjęciu - konieczne- nie mozna niczym innym ich niestety zastąpić i zaznaczami boki sufletu nożem.
Wkładamy do piekarnika na 8-10 min rozgrzanego do 230 stopni.
Bon apetit!