Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Domowa szynka

5.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

szynka wieprzowa
1,5 kg
soli
0,5 łyżeczki
Sól peklowa drobnoziarnista Prymat
1 opakowanie
Sklep Prymat
ziela angielskiego
4 ziarna
Liść laurowy suszony Prymat
2 liście
Sklep Prymat
woda
majeranek
według uznania
Sklep Prymat
Kucharek przyprawa do potraw
według uznania
Sklep Prymat
Czosnek suszony Prymat
wg uznania
Sklep Prymat
pieprz
ok 0,5 łyżeczki
Sklep Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Domowa szynka

1. Do wody wrzucamy sól, sól peklowaną, liście laurowe i ziele angielskie. Wszystko mieszamy, po czym wkładamy do roztworu szynkę i wstawiamy do lodówki na dwa dni.
2. Z majeranku, kucharka, czosnku i pieprzu robimy posypkę, po czym nacieramy nią dokładnie całą szynką i pozostawiamy jeszcze na ok 2 godziny.
3. Szynkę wkładamy do rękawa i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni ok. 1 godziny.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ewa111 25.10.2010 13:37
pyszna szyneczka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak