Sposób przygotowania

SKŁADNIKI: 175 g surowych migdałów w skórkach, 225 g niesolonego masła w temperaturze pokojowej, 225 g cukru, 3 jajka, lekko roztrzepane, 1 łyżeczka olejku migdałowego, 1 łyżeczka olejku waniliowego, 9 łyżek zwykłej mąki, szczypta soli, masło do natłuszczania. Po podania: cukier puder, do posypania płatki migdałowe, uprażone

SPOSÓB WYKONANIA: Okrągłą lub kwadratową formę do ciasta posmarować cienko masłem i wyłożyć pergaminem. Rozdrobnić migdały tak, aby przypominały kaszę. Utrzeć masło z cukrem na gładką, puszystą masę. Dodać jajka, migały, olejek migdałowy i olejek waniliowy. Dokładnie wymieszać. Dodać mąkę i sól. Wymieszać. Przełożyć do natłuszczonej formy i wygładzić powierzchnię. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez około 40 -50 minut, aż ciasto przy lekkim naciśnięciu będzie mieć konsystencję gąbki. Wyjąć z piekarnika i odstawić do ostygnięcia. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem i ozdobić prażonymi migdałami.

Komentarze

  • 0
    no-image
    Opublikowano

    iknkirke

    mniam
  • 0
    14344131_1175334835846825_6586112930612941972_n
    Opublikowano

    Ewa104

    Muszę wypróbować.Pięknie wygląda.
  • 2
    original
    Opublikowano

    goofy9

    na pewno wypróbuję, wygląda pysznie

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !