Sposób przygotowania

Z lekki podgrzanej( ale nie gorącej) śmietany, jajka, drożdży, soli, cukru i cukru waniliowego przygotować rozczyn i odstawić go do wyrośnięcia. Mąkę przesiać na stolnicę lub do miski, dodać masło, wyrobić dodając rozczyn drożdżowy. Wyrabiać ciasto podsypując je w miarę potrzeby mąką. Ciasto odstawić do wyrośnięcia. Powinno podwoić ono swoją objętość.
Śliwki wydrylować i pokroić na połówki. Gdy ciasto wyrośnie należy je rozwałkować. Wykrawać z niego przy użyciu szklanki lub kubka kółka, układać na nich połówki śliwek( jeśli kółka są zbyt małe możemy użyć ćwiartek śliwek) i sklejać je na kształt pierożków( na środku brzegu, który jest sklejany zostawić około 1 cm niesklejonej przestrzeni).
Ciasteczka układać na blaszce wyłożonej pergaminem, odstawić do wyrośnięcia. Gdy wyrosną piec je przez około 15- 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    MAŁGORZATA108

    Wyglądają rewelacyjnie.
  • 1
    original
    Opublikowano

    MAR3STA

    pyszności
  • 3
    original
    Opublikowano

    SmacznaPyza

    kilka dni temu robiłam podobne :-) tylko z ciasta twarogowego, ale też ze śliwkami :-)))
  • 1
    original
    Opublikowano

    Iwusia

    Świetny pomysł na pyszny deser :)
  • 0
    original
    Opublikowano

    madagaskar

    Pycha
  • 0
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    Wyglądają smaowicie:)
  • 2
    original
    Opublikowano

    Katarzyna/kate1980

    super przepis
  • 1
    original
    Opublikowano

    IKrakowianka

    Wyglądają cudownie
  • 0
    original
    Opublikowano

    Wafelek2601

    Poproszę o jeden, mniam
  • 0
    original
    Opublikowano

    RenataZ-et

    super wyglądają

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !