Przepis i sposób przygotowania na: Śmietankowa szarlotka
1/2 litra śmietany 30%
2 łyżki cukru pudru
cukier waniliowy
2 opakowania \"śmietan-fix\"
Do dekoracji:
cynamon
Biszkopt podzielić na trzy części. Każdą część biszkoptu nasączyć dowolnym ponczem.
Jabłka pokroić w kostkę wsypać cukier i smażyć na małym ogniu ok. 30 minut. Ostudzić, dodać odrobinę kwasku cytrynowego i cynamonu. Wymieszać i podzielić na 2 części.
Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Wsypać \"śmietan-fix\" i wymieszać. Podzielić na 3 części.
Na krążek biszkoptu wyłożyć połowę masy jabłkowej, na nią 1/3 masy śmietankowej, przykryć drugim krążkiem, lekko docisnąć. Następnie wyłożyć resztę masy jabłkowej, na nią 1/3 masy śmietankowej i ostatni krążek biszkoptowy. Pozostałą śmietaną posmarować boki i wierzch szarlotki. Dowolnie udekorować i posypać cynamonem. Schłodzić w lodówce.