Przepis i sposób przygotowania na: Śledź w cieście cebulowym zapiekany pod puree ziemniaczano- jabłkowym :
Cebulę obrać i bardzo drobno pokroić . Wymieszać jajko z mlekiem , mąką , cebulą . Doprawić solą , pieprzem , papryką . Ugotować ziemniaki razem z pokrojonym w ćwiartki jabłkiem w osolonej wodzie. Odcedzić i utłuc na puree . Wymieszać z masłem i serem .
Na patelni rozgrzać olej. Płaty śledziowe obłożyć ciastem cebulowym i smażyć na rumiano z obu stron .
W naczyniu do zapiekania ułożyć usmażone płaty śledziowe. Każdy przykryć warstwą puree ziemniaczano-jabłkowego .Wstawić do gorącego piekarnika i zapiekać 20 minut .
Podawać z surówką z kiszonej kapusty .
Można udekorować wtykając w puree ziemniaczane ( przed wsadzeniem do piekarnika ) plasterki jabłka .