Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni. Dodać mięso mielone i smażyć około 8 minut, aż będzie gotowe. Makaron włożyć do wrzątku i lekko podgotować około 4 minuty, wkładać makaron pojedynczo do garnka i w różne strony by się nie posklejał. Ilość makaronu zależy od wielkości naczynia do zapiekania. Do mięsa dodać wyciśnięty czosnek, posiekane listki świeżej bazyli i ziola z pieprzem. W osobnym garnku rozpuścić masło i dodać do niego mąkę, chwilę podgotować i mieszać. Zdjąć z ognia wlać szkalnkę mleka, postawić an ogniu i mieszać. Zdjąć i dodać 1 jajo i ciągle mieszając odstawić sos do wystygnięcia.
Naczynie do zapiekania wysmarować masłem i układać makaron, na to połowa miesa mielonego, a na mięso połowa sosu, posypać trochę serem, znów makaron reszta mięsa, trochę sosu i sera, na górę makaron, sos i ser , wszystko pieczemy około 30-40 minut w 200 stopniach .