Sposób przygotowania

Z cukru, drożdży i letniej wody zrobić rozczyn i odstawić w ciepłe miejsce na 10 min. Przesiać mąkę z solą i dodać do rozczynu drożdżowego wraz z oliwą. Zagniatać ciasto i dobrze wyrabiać podsypując mąką.Uformowane ciasto podzielić na 6 równych części i dłonią zrolować 6 zgrabnych kulek. Przykryć je czystą ściereczką i pozostawić na 40 min. w ciepłym miejscu bez przeciągu. Po tym czasie każdą kulkę zgnieść dłonią tworząc placki grubości 0,5cm.Ponownie przykryć ściereczką(ew.folią plastikową) i pozostawić na 10 min.W międzyczasie nagrzać piekarnik do tmp.230*C .Placuszki przetrzeć dłońmi umoczonymi w mące.Ostrym nożem naciąć na po obu stronach placuszków wzór rąbów.Piec chlebki w nagrzanym piekarniki przez 10 min.aż nieco spuchną i nabiorą złocistego kolorku. Wystudzić w uchylonym piekarniku na ruszcie

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !