Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka czosnkowa
soczewica z puszki 25 dag
cebula czerwona 1 szt
natka pietruszki 1 pęczek
papryka czerwona 1 sztuka
sól
pieprz
Sos:
oliwa 1/5 szklanka
sól
pieprz
ocet winny 3 łyżki
sos sojowy 2 łyżki
musztarda 2 łyżki
czosnek 2 ząbki
Wykonanie:
Oliwę rozetrzeć z musztardą, wymieszać z czosnkiem, sosem sojowym, octem i doprawić solą i pieprzem. Odstawić na 30 min.Cebulę pokroić w cieniutkie talarki i paprykę w kostkę, natkę pietruszki posiekać.Soczewicę wymieszać na patelni z sosem, lekko podsmażyć i ostudzić. Dodać paprykę, cebulę i natkę.Wszystkie składniki razem wymieszać i doprawić do smaku.