Przepis i sposób przygotowania na: Gulasz węgierski i placki ziemniaczane
Gulasz węgierski z plackami ziemniaczanymi to gratka dla wszystkich wielbicieli placków ziemniaczanych i treściwych obiadów. Soczyste kawałki mięsa wieprzowego podsmażone, a następnie duszone w sosie pomidorowym z dodatkiem przypraw, papryki i cebulki, to idealny dodatek do chrupiących placków ziemniaczanych, który można również podać w formie drugiego obiadu, np. do ziemniaczanego puree.
To wyjątkowe danie jakim jest gulasz węgierski z placki ziemniaczane idealnie sprawdzi się jako rozgrzewający obiad jesienią czy zimą.
1. Mięso pokroić w kostkę przysmażyć na rumiano.
2. Cebulę paprykę i pieczarki pokroić i podsmażać osobno, dodać do mięsa podlać ok 1,5 szklanki wody i dusić do miękkości.
3. Dodać resztę przypraw do smaku i koncentrat pomidorowy.
Ziemniaki obrać i zetrzeć, cebule też zetrzeć razem z ziemniakami, przyprawić do smaku dodać mąkę i proszek do pieczenia i usmażyć placki.
Podawać placki z gulaszem, można zapiec.