Przepis i sposób przygotowania na: Ptasie mleczko z bananami i galaretką
Przepis na:
- deser
- słodkie ciasto z bananami
- ciasto a'la ptasie mleczko
1. Żółtka jaj oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie dodajemy na zmianę po jednym żółtku, łyżce cukru, mąki i proszek do pieczenia.
2. Ciasto rozsmarowujemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po upieczeniu ciasto studzimy.
3. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody.
4. Kremówkę po uprzednim schłodzeniu w lodówce ubijamy na sztywną masę, następnie dodajemy cukier puder oraz żelatynę.
5. Na biszkopcie układamy połówki banana i wykładamy na nie bitą śmietanę. Ciasto odstawiamy do zastygnięcia.
6. Galaretkę rozpuszczamy w 300 ml wody, gdy przestygnie wylewamy ją na stężałą już bitą śmietanę. Ciasto wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.