Mąkę przesiać na stolnicę (dwie łyżki odłożyć), zagnieść ze startym na wiórki masłem, żółtkiem, 2 łyżkami cukru, 1 torebką cukru waniliowego i szczyptą soli. Ciasto zawinąć w folię i na pół godziny odstawić do lodówki. Ciastem wyłożyć spód tortownicy, piec około 20 minut w temperaturze 200 stopni, poczekać aż trochę przestygnie i położyć warstwę konfitury. Oddzielić białko od żółtka, białko ubić na sztywną pianę z łyżką cukru i odrobiną soli, ostrożnie wymieszać z żółtkiem, resztą mąki i proszkiem do pieczenia, rozsmarować na kruchym spodzie. Piec 12 minut w temp. 200 stopni. Jogurt wymieszać z kwaśną śmietaną, skórką i sokiem z cytryny, resztą cukru i cukrem waniliowym, dodać rozpuszczoną żelatynę. Jeden pojemnik kremówki ubić na sztywno, dodać do gęstniejącej masy. Krem rozsmarować na cieście, wstawić na 1,5 godziny do lodówki. Porzeczki pozbawić gałązek, pozostałą kremówkę ubić, posmarować brzegi tortu. Na cieście ułożyć owoce.