Sposób przygotowania

Grzyby moczymy w ciepłej wodzie (najlepiej przez noc), a następnie kroimy w plasterki. Cebulę i czosnek drobno siekamy. Na głębokiej rozgrzanej patelni z odrobiną tłuszczu przesmażamy cebulę i czosnek, po czy dodajemy grzyby i smażymy, aż cały sok odparuje. Dodajemy suchy ryż, chwilę przesmażamy cały czas mieszając.

Następnie wlewamy wino i czekamy aż odparuje. Ważne jest, aby mieszać potrawę, żeby ryż nie przywarł do dna. Gdy wino już zupełnie odparuje, dodajemy po pół szklanki rosołu, czekamy do odparowania i znów powtarzamy czynność.

Na koniec zestawiamy risotto z ognia, dodajemy masło, parmezan, przyprawiamy solą i pieprzem, dokładnie mieszamy i lekko podgrzewamy.

Każdą porcję dekorujemy listkiem świeżej bazylii.

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    ewelina/bunia

    hmm wyglada na smaczne:-))))
  • 2
    original
    Opublikowano

    goofy9

    super, z grzybami jeszcze nie jadłam, warto wypróbować
  • 0
    original
    Opublikowano

    Edyta38

    ja tez nie jadłam spróbuję :)
  • 0
    original
    Opublikowano

    monisia1977

    dobre
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    jadłam z kurkami ale z borowikami na pewno też jest pyszne
  • 1
    zdjecie9660
    Opublikowano

    smakowita

    na pewno smaczne ,bo grzybowe ;-)
  • 0
    original
    Opublikowano

    Renata22

    grzybkami zapachniało ;)
  • 1
    original
    Opublikowano

    plocia

    Zawsze smacznie i zdrowo !

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !