Sposób przygotowania

Białka oddzielić od żółtek, dodać szczyptę soli i ubić na puszystą pianę. Dodać cukier oraz cukier wanilinowy i ubijać dalej (około minuty). Następnie dodać żółtka i ubijać kolejną minutę. Potem dodać przesianą mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia, i delikatnie wymieszać, nie niszcząc piany. Całość wyłożyć do blachy, piec w temperaturze 160°C pół godziny, pamiętając, aby włożyć blachę do dobrze nagrzanego piekarnika. Po upieczeniu wyjąć i przestudzić ciasto. Następnie należy rozpuścić galaretki w trzech szklankach gorącej wody i dokładnie wymieszać. Odstawić do ostygnięcia. Do wysokiego naczynia wlać 200 ml schłodzonego mleka, wsypać krem do tortów i ubijać około 3 minuty, po czym dodać miękkie masło i ubijać 2 minuty. Kremem posmarować ciasto i układać umyte, oszypułkowane i osuszone truskawki. Kiedy galaretka przestygnie należy powoli wylewać ją na krem i truskawki. Włożyć ciasto do lodówki i odczekać dwie godziny.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !