Sposób przygotowania

Mąkę wsypać do miski, zrobić wgłębienie i wkruszyć drożdże, wsypać cukier, dodać 4 łyżki wody, wszystko wymieszać. Przykryć ściereczką i odstawić na 20 minut. Dodać resztę wody i sól i wyrobić ciasto, odstawić do wyrośnięcia na 45 minut. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, ponownie zagnieść i odstawić na kolejne 15 minut. Z ciasta uformować wałek i podzielić go na 20 części, uformować z nich kule i ułożyć je ciasno obok siebie na blaszce wysmarowanej tłuszczem. Bułeczki przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut. Bułeczki polać mlekiem i posypać sezamem, piec około 20 minut w temperaturze 200 stopni.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !