Przepis i sposób przygotowania na: Grzyki marynowane
1 litr octu 5% (jeśli jest 10% to dajemy pół litra octu i pół litra wody )
2 szklanki cukru,
3 liście laurowe
5-6 ziarenek ziela angielskiego
Wszystkie składniki do marynaty zagotowujemy razem .
Grzybki (obojętnie jakie), oczyścić , porządnie wypłukać w wodzie i wrzucić na wrzącą , lekko posoloną wodę i gotujemy (żeby nie były za bardzo miękkie); następnie odcedzamy i spłukujemy zimną wodą.
Na kipiącą marynatę wrzucamy te wcześniej ugotowane grzyby , niech troszkę postoi w tej zalewie ( można grzybki w zalewie zostawić do następnego dnia) . Jeśli zauważymy , że zalewa jest mętna i za bardzo ciągnąca się , można ją zlać i zagotować raz jeszcze nowa zalewę. Jeśli uważamy , że jest dobra – zostawiamy ją. Grzybki nakładamy do słoiczków , zalewamy marynatą , zakręcamy dobrze słoiczki(można pod zakrętki dać cieniutką folię – mamy wówczas pewność , że zakrętka nie puści ).
Na następny dzień zlewamy z grzybów tą marynatę i samą marynatę zagotowujemy raz jeszcze.
Na spód baniaczka w którym będziemy zagotowywać słoiczki, wkładamy te jednorazowe ręczniki lub szmatkę, następnie ustawiamy słoiczki , wlewamy do baniaczka zimną wodę- tyle wody, by zakryło ¾ słoiczka,
Gotować 10 minut od chwili kipnięcia wody w baniaczku.