Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka śródziemnomorska z białą kiełbasą a\'la luna
Bakłażan pokroić w plastry i posolić, paprykę i cebulkę przysmażyć na łyżce oleju. Cukinię też pokroić w plastry. Bakłażan wypłukać kiedy puści sok i osączyć na sicie. Formę wysmarować olejem i ułożyć na przemian cukinię z bakłażanem. Posypać przysmażoną papryką z cebulką. Śmietanę wymieszać z koncentratem mąką kukurydzianą, oregano i przyprawić solą i pieprzem do smaku. Polać równomiernie ułożone warzywa. Posypać pokrojonymi w plasterki oliwkami i ułożyć pokrojoną mozzarellę. Na wierzchu ustawić zapieczone już kiełbaski w boczku, posypać ziołami prowansalskimi (szczypta) i wstawić zapiekankę na pół godziny do piekarnika. Podawać z pieczonymi ziemniakami lub frytkami.