Przepis i sposób przygotowania na: Kwitnący tulipan
9 białek
1 1/2 szkl. cukru
1 szkl oleju
1 1/2 szkl.maki
Cukier waniliowy
2 łyzeczki proszku do pieczenia
kakao
suchy mak
kisiel wiśniowy
Składniki do masy:
1/2 l kremówki 36%
1 galaretka cytrynowa
Przygotowanie
Białka ubic z cukrem i cukrem waniliowym dodac mak z proszkiem do pieczenia i olejem.Wszystko delikatnie wymieszac, podzielic na 4 równe części.
Do I cz.dodac 9 żółtek, 2 łyżki mąki
Do II cz. dodac łyżkę kakao
Do III cz. dodac 3łyzki suchego maku
Do IV cz. dodac kisiel (suchy)
Ciasto wlewamy do tortownicy na środek po 3łyżki z kazdej masy .Piec ok 40 min. w 180*C
Masa
Śmietanę ubic i dodac chłodna galaretkę(rozpuszczoną w jednej szklance wody)na moment wstawic do lodówki .
Ostudzone ciasto dzielimy na dwie części i przekładamy kremem w taki sposób aby wystarczyło nam masy na górę i boki ciasta.Wierzch można posypac czekoladą
Smacznego!!!