Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

konfitura z orzecha włoskiego

5.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

1 kg orzechów włoskich ( zielonych, zebranych w połowie czerwca)
1 kg cukru
200 ml wody
Goździki całe Prymat
4 szt.
Sklep Prymat
Cynamon cały Prymat
Sklep Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: konfitura z orzecha włoskiego

Orzechy po-nakłuwać widelcem- dosyć gęsto. Zalać zimną wodą i odstawić na całą dobę, zmieniając orzechą wodę trzy razy. Po tym czasie włożyć do gorącej wody, gotować do miękkości- odcedzić. Ugotować syrop przygotowany z goździków i cynamonu, zalać nim orzechy i gotować około 15 minut. Zebrać powstałą pianę, odstawić do wystygnięcia i zagotować ponownie- tą czynność powtórzyć trzykrotnie, zbierając przy każdym gotowaniu pianę. Ciepłe konfitury przełożyć do ciepłych słoików.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

usmiech 21.11.2010 13:42
interesujące

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak