Sposób przygotowania

Dojrzałe owoce przebrać,oczyścić z szypułek i zmiksować lub przetrzeć przez sito,dodać cukier,dokładnie wymieszać i przełożyć do wyparzonego,suchego słoja,przykryć jałową gazą i pozostawić na 2 dni w ciepłym,słonecznym miejscu.Następnie wlać spirytus i dobrze wymieszać.Po 3 dniach przecedzić przez sitko wyłożone kilkakrotnie złożoną jałową gazą.Odstawić na tydzień do sklarowania.Gdy osad opadnie na dno,ostrożnie przesączyć nalewkę przez bibułowy filtr do kawy,przelać do wyparzonych,suchych butelek,szczeknie zamknąć i odstawić w ciemne miejsce na 6 miesięcy.Smacznego i na zdrowie!

Wspaniałe lekarstwo na zaziębienie i kiepski humor

Przepis pochodzi z książki \"Nalewki,likiery i wina domowe\" Małgorzaty Caprari.

Wykonanie i zdjęcie własne.

Komentarze

  • 2
    original
    Opublikowano

    rosik93

    mniam

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !