Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka ogórkowa na zimę
Zagotować wodę wraz cukrem, solą jodową, dodając kilka ziaren pieprzu, ziela angielskiego i z 3 liście laurowe. Po zagotowaniu wyłączyć i dolać ocet i wymieszać.
Ogórki umyć i pociąć w nie za cienkie talarki.
Do słoików najpierw wkładamy kilka łodyg kopra, 4 ziarenka pieprzu, 1 płaską łyżeczkę gorczycy, 2 połamane liście laurowe, i pocięty na małe paseczki chrzan - 3 szt. (im więcej chrzanu tym ogórki będą chrupciejsze).
Następnie wkładamy do słoika pocięte ogórki aż do samej góry pozostawiając miejsce na gałązkę kopru i kilka ziaren gorczycy. Zalać zalewą i gotować ok. 10 min, gdy ogórki na dnie słoika zaczną się robić jasne wyjąć z wody i odstawić stawiając słoik do góry nogami, przykryć ręcznikiem.
Smacznego.