Sposób przygotowania

Wołowinę kroimy w kosteczkę jak na gulasz, solimy i pieprzymy. Przesmażamy w garnku na oliwie, dodaljemy ze 3 łyżki wody i dusimy aż zmięknie - jakieś 1,5 godziny. Następnie dodajemy cukier, mieszając dokładnie, żeby cukier się ładnie roztopił i oblepił mięso. Dolewamy wody i czekamy aż się zagotuje. Wtedy do gara wrzucamy obrane i posiekane warzywa.

Doprawiamy całość wg.smaku cynamonem, startą gałką muszkatołową i rozmarynem, solą, pieprz oraz szczypta ostrej papryki.
Całość przykrywamy i dusimy około godziny, dolewając wody kiedy odparuje zanadto. Gdy wszystko będzie już miękkie całość rozgniatamy na coś w rodzaju puree.
Przekładamy do formy do zapiekania i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego na 210 oC na jakieś 15-20 min.

Radzę podawać z jakąś kwaskowatą i orzeźwiającą sałatką, np z kwaśnych jabłek i marchewki, skropioną sokiem z cytryny i oliwą.
Bo danie jest słodkie, słodkie, słodkie.
I sycące.

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    Sarenka

    Uhm, nie robilam, ale chetnie bym skosztowala!
  • 3
    original
    Opublikowano

    SmacznaPyza

    jak dla mnie to po prostu cymes!
  • 1
    original
    Opublikowano

    gusia1000

    Nie jadłam tego.
  • 1
    original
    Opublikowano

    mico

    polecam serdecznie, warto.:)
  • 0
    original
    Opublikowano

    izapozdro

    ciekawy przepis .....
  • 0
    dscf7715
    Opublikowano

    Mysiunia

    ciekawe:)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !