Przepis i sposób przygotowania na: Pasztet z kaczki z pianką chrzanową
Kroki postępowania
Cebulę pokroić w piórka.
Marchew i pietruszkę w grube plastry.
Na patelni rozgrzać smalec , przesmażyć mięso , dodać cebulę , marchew i pietruszkę.
Smażyć do zarumienienia się składników co jakiś czas mieszając.
Wymieszać rękoma masę do połączenia się składników.
Wyłożyć keksówkę papierem do pieczenia , wylać masę mięsną.
( Jeśli używamy keksówki silikonowej zamiast papieru do pieczenia możemy użyć masła i bułki tartej)
Pianka chrzanowa: Bo miski wbijamy białko , roztrzepujemy widelcem do powstania piany.
Dodajemy żółtko , chrzan , mleko oraz wsypujemy ser żółty , mieszamy.
Masę wylewamy na pasztet.
W połowie pieczenia przykrywamy wierzch pasztetu folią aluminiową lub papierem do pieczenia by pianka chrzanowa się nie przypaliła.