Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Surówka z białej kapusty

5.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Surówka z białej kapusty to klasyczny dodatek do domowych, pysznych obiadów. W końcu wszyscy uwielbiamy ją za jej uniwersalność i wyśmienity smak. Sprawdź, jak przygotować jeden z najpopularniejszych, polskich przysmaków!

Składniki:

kapusta biała
1 główka
marchewka
3 sztuki
cebula
1 sztuka
majonez
6 łyżek
mleko
6 łyżek
cukier puder
3-4 łyżki
sok z cytryny
1-2 łyżki
Sól w młynku Prymat
szczypta
Sklep Prymat
ocet winny
1 łyżka
jabłka
1-2 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Surówka z białej kapusty

Surówka z białej kapusty zawdzięcza swój smak świeżym owocom i warzywom. Najważniejsza jest oczywiście kapusta, ale też marchewka, cebula czy jabłka. Do tego oczywiście majonezowy sos, który doskonale uzupełnia całość. Surówka jest również prosta w przygotowaniu, a jej zrobienie nie zajmie Ci dłużej niż kilkanaście minut.

Kapustę, marchewkę oraz jabłka ścieramy na grubych oczkach tarki. Całość mieszamy w misce, solimy i odstawiamy na 15 minut.

W oddzielnej misce mieszamy ze sobą majonez, mleko, cytrynę, ocet winny i cukier puder. Tym samym powstanie nam jednolity sos, który doprawiamy pieprzem.

Warzywa polewamy sosem i dobrze mieszamy. Gotowe!

Porada ode mnie: surówkę można jeść od razu po przygotowaniu, jednak smakuje najlepiej, gdy wstawimy ją na 2 godziny do lodówki. 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Margo1 23.04.2013 17:38
moja ulubiona
agata1722
agata1722 11.10.2011 16:54
dobre
agata1722
agata1722 11.10.2011 16:54
dobre

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak