Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Ciasto na oleju ze śliwkami

4.9
(59)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Przepis na ciasto na oleju ze śliwkami - niezwykle proste, domowe i pyszne ciacho z kruszonką.

Składniki:

cukier
1 szklanka
mleko
1 szklanka
mąka
3 1/2 szklanki
proszek do pieczenia
3 łyżeczki
śliwki węgierki
1 kilogram
jaja
4 sztuki
olej
1 szklanka
Cukier z cynamonem do ciast i deserów Prymat
1 opakowanie
Sklep Prymat
Cukier z wanilią do ciast i deserów Prymat
1 opakowanie
Sklep Prymat

Kruszonka:

masło
100 gramów
mąka
200 gramów
cukier
100 gramów

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto na oleju ze śliwkami

Blaszka 24x 36 cm (około), raczej wyższa.

Kruszonka:

Rozetrzeć mąkę, masło i cukier. Schłodzić w lodówce.

Ciasto ze śliwkami na oleju:

Śliwki umyć, osuszyć. Wydrylować, przekroić na pół. Pokrojone sliwki obsypać cukrem z cynamonem. 

Jaja cukier, cukier z wanilią zmiksować na jednolitą masę. Następnie dodawać, mleko, olej i na koniec przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Wszystko dokładnie wymieszać.

Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wylać ciasto. Śliwki układać na cieście, skórką do dołu.

Pieczenie:

Posypać kruszonką owoce i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec ok. 45 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Dana 18.07.2024 18:57
Zrobiłam dzisiaj :-) Nigdy w życiu nie jadłam tak dobrego ciasta ze śliwkami na dużą blachę! (tę głęboką z piekarnika)! Przepis naprawdę super; prosty, szybki, a ciasto smakuje obłędnie!! (mąkę miałam typ 550). Jeszcze raz bardzo dziękuję. Pozdrawiam.
Doradca Smaku 19.07.2024 12:21
My również dziękujemy za pozytywny komentarz i cieszymy się, że przepis się sprawdził.
ZKol 14.10.2022 11:42
Nie jest podany rozmiar blachy do pieczenia
Doradca Smaku 17.10.2022 10:47
Standardowa blacha o wymiarach około 26 x 36 centymetrów powinna być dobra :)
Adrian5 28.12.2011 16:56
Wyglądają przepysznie
Barbara/zuza22_85 10.09.2011 18:25
proste i smaczne
Anna133 21.07.2011 07:19
też robię jest wilgotne ;)
SmakolykiJoanny 16.07.2011 14:15
Na oleju nie robiłam jeszcze ze śliwkami :)
Justyna223 23.06.2011 13:42
pyszne być musi
gusia1000 07.06.2011 17:47
Pycha.
madi356 17.02.2011 10:40
oj zjadłoby się:)
RenataZ-et 15.02.2011 23:32
Apetycznie wygląda :)
iknkirke 28.01.2011 13:26
Smaczny
Iwusia 13.11.2010 12:38
Ciasto aż prosi się o zrobienie :))
magical66 07.10.2010 16:52
pyszne!!
bogumiła3 14.09.2010 20:32
super
banditka 26.08.2010 12:32
a sliwki nie opadaja ?
alaaa 24.08.2010 14:48
lubię ciasta z owocami
goofy9 20.08.2010 21:12
śliwki i kruszonka - uwielbiam to połączenie na ciastach

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak