Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczone pierogi nadziewane sosem bolognese

5.0
(22)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Składniki na sos bolognese

mięso wołowe bez kości 150 g
mięso wieprzowe bez kości 100 g
cebula 1 szt
cukinia 1/2 szt
marchewka 1/2 szt
pomidory 3 szt
ząbki czosnku 2 szt
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt
Ziele angielskie całe Prymat 3 szt
natka pietruszki 1 pęczek
oregano 1 łyżka
oliwa 2 łyżka
wino czerwone wytrawne 50 ml
sól
Pieprz czarny mielony Prymat

Składniki na ciasto na pierogi

mąka pszenna typ 450 250 g
mleko 180 ml
jajko 1 szt
drożdże świeże 20 g
masło 10 g
cukier 1/2 łyżeczki
sól 1/2 łyżeczki
jajko 1 szt

Składniki na sos jogurtowo majonezowy

jogurt grecki 4 łyżki
majonez 2 łyżki
ketchup pikantny 1 łyżka
Musztarda rosyjska Prymat 1 łyżeczka
Pieprz czarny Prymat w młynku
natka pietruszki 1 łyżka

Dodatkowo

mąka
oliwa 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczone pierogi nadziewane sosem bolognese

Kroki postępowania

1
Przygotowanie sosu bolognese:

Mięso wołowe i wieprzowe bardzo drobno siekamy lub mielimy w maszynce. Marchewkę obieramy i kroimy w drobną kostkę tak samo cebulę i cukinię. W garnku lub na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy cebulkę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażamy kilka minut po czym dodajemy marchewkę. Jak warzywa już zmiękną dodajemy cukinie, a następnie mięso. Przesmażamy kilka minut często mieszając i wlewamy czerwone wino.
Krok 1 - Pieczone pierogi nadziewane sosem bolognese foto
2
Gdy wino trochę odparuje i się zredukuje, dodajemy sparzone, obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory. Dorzucamy liście laurowe i ziele angielskie oraz suszone oregano zmniejszamy ogień i gotujemy/dusimy pod przykryciem minimum 2 godziny od czasu do czasu mieszając. Pod koniec gotowania dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Sos bolognese najlepiej smakuje następnego dnia!
Krok 2 - Pieczone pierogi nadziewane sosem bolognese foto
3
Przygotowanie ciasta na pierogi:

W małej miseczce ucieramy drożdże z cukrem, dodajemy ciepłe mleko i zostawiamy na 10-15 minut. Gdy roztwór będzie gotowy, na powierzchni pojawią się pęcherzyki.

W drugiej misce łączymy mąkę z solą i masłem, na środku robimy dołek i wbijamy do niego jajko, a następnie wlewamy drożdże. Drewnianą łyżką ucieramy/mieszamy składniki aż się połączą i powstanie gęste ciasto.

Ciasto przekładamy na posypany mąką blat i wyrabiamy przez ok. 10 minut – powinno być gładkie i elastyczne. Przekładamy je do posmarowanej oliwą miski, przykrywamy i odstawiamy na 30-40 minut – ciasto powinno podwoić swoją objętość. Po tym czasie delikatnie wciskamy ciasto ręką, rozwałkowujemy na posypanej mąką powierzchni i wycinamy krążki. Na środek każdego nakładamy trochę sosu bolognese i zlepiamy pierogi.
Krok 3 - Pieczone pierogi nadziewane sosem bolognese foto
4
Pierogi układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub posypanej mąką. Smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy oregano i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 stopni przez ok. 25-30 minut aż się ładnie zarumienią.
Przygotowanie sosu jogurtowo majonezowego:

W miseczce mieszamy jogurt, majonez, ketchup i musztardę na jednolitą masę. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki i świeżo zmielony pieprz.

Pieczone pierogi nadziewane sosem bolognese podajemy z sosem jogurtowo majonezowym.
Krok 4 - Pieczone pierogi nadziewane sosem bolognese foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pestka 16.06.2017 12:38
pyszny obiad
Grazyna0211 02.08.2016 14:12
smaczne pierogi
IZABELA29 01.03.2016 07:17
Uwielbiam takie
aisoglam 02.02.2015 17:01
Pysznie wyglądają! :)
Klausia 29.01.2015 21:28
lubię to :)
Kamil 29.01.2015 16:58
Wygląda ciekawie :)
wwwiolka 29.01.2015 11:41
Bardzo fajny pomysł.
iziona 29.01.2015 08:54
Bardzo apetyczny widok
IKrakowianka 28.01.2015 19:40
apetyczne pierogi
matesko 28.01.2015 19:17
Ależ apetyczne
idealme 28.01.2015 19:04
bardzo fajny pomysł!
IZABELA29 28.01.2015 18:16
pysznie wyglada
Kolorowa 28.01.2015 17:46
Świetnie wyglądają- jak ze skansenu :D
cukiereczek 28.01.2015 17:28
wspaniałe,apetyczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak