Przepis i sposób przygotowania na: Gołąbki z kaszanką
Kroki postępowania
Następnie przygotowujemy nadzienie. Cebule kroimy w kostkę i delikatnie rumienimy.
Na każdym liściu nakładamy po 2-3 łyżki farszu. Ciasno zawijamy gołąbki.
W około ¾ szklanki wody rozpuszczamy kostkę rosołową. Wlewamy ją do gołąbków.
Gołąbki zapiekamy około 40 minut w 180°C.
Między czasie przygotowujemy sos pieczarkowy.
Pieczarki myjemy i osuszamy. Następnie kroimy w plasterki. Pokrojone grzyby przysmażamy na rozgrzanym oleju. Doprawiamy do smaku. Gdy staną się miękkie zalewamy je wodą. Całość gotujemy ok 10 minut na małym ogniu. W niewielkiej ilości wody rozpuszczamy mąkę i śmietanę. Otrzymaną zawiesinę wlewamy do grzybów. Gotowy sos zagotowujemy i ostatecznie doprawiamy do smaku.
Przygotowane gołąbki porcjujemy na talerze. Polewamy sosem i dekorujemy natką pietruszki. Smacznego!!