Przepis i sposób przygotowania na: Pulpeciki ryżowo marchewkowe z serem i sosem z grzybów leśnych
Kroki postępowania
Grzyby suszone płuczemy, zalewamy wodą (wody musi być 2 razy więcej niż grzybów ok. 600 ml) i gotujemy ok. 40 minut aż grzyby będą miękkie. Po ugotowaniu i odcedzeniu grzybów nie wylewamy wywaru grzybowego, w którym gotowaliśmy grzyby – dodamy go sosu!
Kurki czyścimy i płuczemy, jeśli są duże kroimy na mniejsze kawałki. Cebule obieramy i siekamy w drobną kostkę. Podsmażamy na 2 łyżkach masła aż się zeszkli. Dodajemy kurki i ugotowane suszone grzyby. Pod koniec smażenia dodajemy 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę i smażymy jeszcze ok. 3 minut. Do miseczki odkładamy 4 łyki podsmażonych grzybów, dodamy je pulpecików. Do pozostałych grzybów dodajemy wywar grzybowy i śmietankę i dusimy jeszcze kilka minut. Na koniec posypujemy świeżym tymiankiem (ok. 1 łyki). Można również zagęścić sos łyżką mąki rozbełtaną niewielką ilością wody jeśli jego konsystencja nie będzie odpowiednia.
Ryż gotujemy w osolonej wodzie na sypko. Marchew myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach i mieszamy z ryżem. Następnie dodajemy 4 łyżki podsmażonych grzybów z cebulą, 2 łyżki bułki tartej, świeży tymianek (1 łyżka), granulowany czosnek i cebulę i ser mozzarella pokrojony w drobną kostkę. Doprawiamy do smaku sola i pieprzem, wbijamy jajko i wyrabiamy na jednolita masę. Formujemy małe pulpeciki, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor.