Przepis i sposób przygotowania na: Staropolski bigos
1. Kapustę kiszoną płuczemy pod bieżącą wodą na sicie po czym odciskamy, wrzucamy do garnka, podlewamy wodą.
2. Dodajemy ziele angielskie, suszone ziarenka kopru, liść laurowy i pieprz.
3. Gotujemy wszystko razem przez około 45 minut, do miękkości.
4. Grzyby zalewamy wodą i moczymy całą noc, a następnie odciskamy, kroimy na drobniejsze kawałki, wrzucamy do kapusty.
5. Na rozgrzanym oleju przesmażamy pokrojoną w kostkę cebulę z łyżeczką cukru, dodajemy pokrojone w kostkę łopatkę, boczek i kiełbasę. To wszystko przesmażamy raz jeszcze przez około 20 minut na patelni pod przykryciem.
6. Następnie dodajemy podsmażone składniki do kapusty i dusimy na wolnym ogniu 1,5 h, przez cały czas mieszając.
7. W międzyczasie dodajemy do garnka pokrojone w paski suszone śliwki.
8. Doprawiamy do smaku i dodajemy koncentrat pomidorowy, po czym gotujemy jeszcze 10 minut.
9. Następnie odstawiamy do całkowitego wystygnięcia, a całkiem zimny wstawiamy do lodówki.
10. Następnego dnia ponownie zagotowujemy bigos przez godzinę. Najlepszy jest na 3-4 dzień, po odgrzaniu.